Zuur Lichaam

LICHAAMSZUUR


Zuur

Weinig mensen staan stil bij het effect dat de zuurgraad van hun lichaam op hun gezondheid heeft. Ons huidige voedingspatroon leidt tot verzuring (een te lage pH) hetgeen het lichaam vatbaar maakt voor een keur aan kwalen.

Er zijn verschillende redenen waarom wij als mensen verzuren. Denk hierbij aan; voeding, alcohol, overmatige spierbelasting, stress en medicatie. Dit alles produceert bij de verbranding zure afvalstoffen die ons lichaam kwijt moet om de zuurgraad van ons bloed op peil te houden.

De ideale zuurgraad, ook wel Ph-waarde, is voor ons 7,4. Dit is de waarde die gemeten kan worden uit ons bloed. Er zijn meerdere manieren om onze Ph-waarde te meten, bij elke manier hoort een andere ideale waarde. Wij gaan in dit artikel uit van de gemeten waarde in ons bloed.

Hoe houden wij ons lichaam op de ideale zuurgraad?

Om de ideale zuurgraad te behouden/bereiken scheidt ons lichaam zure stoffen af via onze nieren, longen en de huid. [1] Tevens neutraliseert het lichaam de zuurresten door middel van de lichaamseigen stof natriumbicarbonaat. De hoeveelheid afvalzuren die dagelijks vrijkomen in het bloed zijn vaak te groot om via de normale uitscheidingsorganen ons lichaam te verlaten. Dit zuuroverschot wordt dan opgeslagen in ons lichaam. Dit zorgt voor zure ophopingen met gezondheidsrisico’s als gevolg. Tevens kunnen belangrijke enzymactiviteiten niet plaatsvinden als ons lichaam te zuur is.

[1]         Alka, bent u zuur, dd. 25-01-2018, URL:  https://www.alka.nl/Bent-u-zuu...

Gevolgen van een zuur lichaam

De gevolgen van een te lage PH-graad (te zuur) in ons lichaam kunnen zijn:

  • Compensatie om de verzuring tegen te gaan. Het lichaam haalt bepaalde zouten uit botten, haren en nagels. Het gevolg is breekbare botten, doffe haren en nagels die snel breken.
  • Het ontstaan van nierstenen. Dit komt door de zure urine waardoor het urinezuur kristalliseerde en er calcium in de urinewegen komt.
  • In lichaamsweefsels vindt hetzelfde proces plaats. Gekristalliseerde zouten gaan zich in de weefsels nestelen, hierdoor ontstaan er verhardingen in het weefsel.
  • Het immuunsysteem werkt minder efficiënt, waardoor het lichaam slechter tegen ontstekingen is beschermd.
  • Een niet optimaal werkende spijsvertering. Bij een slechte zuurgraad gaan de spijsverteringsprocessen achteruit.

Ontzuren

Hoe zorgen wij er voor dat ons lichaam minder zuur wordt? Hierbij maken we het liefst gebruik van natuurlijke producten, en niet van pillen en poeders. Dit omdat medicatie op zichzelf ook een negatief effect kan hebben op de zuurgraad.

Een aantal basis tips:

  • Begin de dag met het drinken van een glas water met citroensap, op een nuchtere maag. Pers 1 citroen en vul een karaf van ongeveer 1 liter verder aan. Doe je dit in een karaf, dan kan je dit drankje tot een week in je koelkast bewaren;
  • Spinazie, in de pasta, als salade;
  • Broccoli, lekker bij kip en rijst;
  • Paardenbloem verwerken in smoothies;
  • Een glas met 1/5 theelepel baking soda. 

Op de laatste pagina vindt u een lijst met zure en basische (alkalische) voedingsproducten.

Verzuring en fysiotherapie

Zoals eerder al aangegeven heeft een te hoge zuurgraad een hoop negatieve invloeden op ons lichaam en ons metabolisme. Wat is dan de relatie met fysiotherapie?

Wij zien een hoop mensen, elke dag weer. Het grootste gedeelte van deze mensen heeft te maken met stress. Stress is alle vormen; zowel positief als negatief. Zoals te lezen is zorgt ons lichaam er bij stress voor dat wij meer zuren aanmaken. Dit heeft een negatieve invloed op onze bindweefsellaag tussen de huid en de spieren. Als deze laag gespannen blijft staan kan een spier niet volledig ontspannen. Er is namelijk vanuit de bindweefsellaag een trekkende spanning op de spieren.

We hebben het in dit geval over losmazig bindweefsel, dit type komt het meeste voor in het lichaam. Het bestaat uit een combinatie van collagene en elastische vezels. Daardoor is het eenvoudig te vervormen, maar het heeft weinig weerstand tegen rek. Het ondersteunt bijvoorbeeld de zenuwcellenbloedvaten en spieren.[1] Met name in het geval van spieren hebben wij hier mee te maken als fysiotherapeuten. Collageen is ook wel samenbindend.[2] Indien het collageen te zuur wordt en zijn elasticiteit verliest bind het te veel. Hierdoor krijgt men pijn. Het is voor uw herstel dan ook zeker belangrijk om de verzuring tegen te gaan.


[1] Wikifysio, bindweefsel, dd. 29-1-2018, URL: http://www.wikifysio.nl/index....

[2] Wikipedia, collageen, dd. 29-1-2018, URL: https://nl.wikipedia.org/wiki/...


Terug naar overzicht