Heeft u last van fysieke klachten die u beperken tijdens of na het paardrijden?

Fysieke klachten tijdens of na het rijden kunnen verschillende oorzaken hebben. Enerzijds kunnen de klachten ergens in het dagelijks leven veroorzaakt zijn, wat zich uit tijdens het paardrijden en/of tijdens andere activiteiten. Anderzijds kunnen klachten juist door het rijden veroorzaakt worden. Onze fysiotherapeut is gespecialiseerd in klachten bij ruiters en gaat samen met u onderzoeken waar de klachten vandaan komen.  

Klachten die voorkomen bij ruiters zijn:

  1. Rugklachten
  2. Bekkenklachten
  3. Heupklachten
  4. Nek/schouder klachten
  5. Blessure aan de zogenoemde “ruiter spier” (binnenzijde van het bovenbeen)

Bovengenoemde klachten hangen vrijwel altijd samen met een veranderde aanspanning van de diepe buik- en rugspieren (ook wel core stability genoemd). Voor een ruiter is een goede core stability essentieel. Een goede core stability zorgt er namelijk voor dat jij als ruiter een onafhankelijke en stabiele zit kunt handhaven. Wanneer er ergens in het lichaam een blokkade bevind kan dit grote uitwerkingen hebben op de aanspanning van de diepe buik- en rugspieren waardoor er een verandering kan plaatsvinden in de houding van de ruiter of waardoor de ruiter minder makkelijk kan meekomen met de bewegingen van het paard. Een veranderde houding kan hierdoor weer tot gevolg hebben dat er klachten elders in het lichaam ontwikkelen zoals in de nek/schouders of heup. Hiernaast zijn blessures aan de ruiterspier (binnenzijde van het bovenbeen) een veel voorkomend probleem bij ruiters. Dit is een klassiek voorbeeld van het gevolg van een verminderde core stability. Wanneer de ruiter namelijk onvoldoende balans en kracht heeft in de dieper gelegen buik- en rugspieren zal deze meer gaan “knijpen” met de bovenbenen om de bewegingen van het paard op te vangen i.p.v. dat hij/zij dit doet met de rug. Vaak sluipt dit er langzamerhand in tijdens het rijden totdat er ineens klachten ontstaan. Een andere oorzaak van klachten tijdens het paardrijden kan een bekkenscheefstand zijn. Een scheefstand van het bekken ten opzichte van de wervelkolom zorgt er namelijk voor dat het lichaam uit balans is en op meerdere plaatsen klachten kunnen ontstaan. Een bekkenscheefstand kan aangeboren zijn maar vrijwel altijd gaat het om een verschil in spanning van de lage rugspieren. Net als eerder genoemd zorgt ook een bekkenscheefstand voor een veranderde houding tijdens het rijden. Ongeluk trauma, overbelasting & instabiliteit.

Bovengenoemde klachten zijn gemakkelijk op te lossen middels fysiotherapie in combinatie met Flexchair training. De behandeling zal gericht zijn op het achterhalen van de oorzaak van het probleem. Tijdens de eerste behandeling zal er een uitgebreide intake plaatsvinden om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Mocht er tijdens de intake een bekkenscheefstand naar voren komen kan er in overleg voor gekozen worden om naast het traject van ruiterfysiotherapie, Krullaards Perfect Reset(KPR) toe te passen. Meer informatie hierover vind u hier. Na de intake zal er gestart worden met de behandeling. Eventuele beperkingen/blokkades zullen weggehaald worden middels manuele verrichtingen zoals verschillende vormen van massage, dry-needling, manuele therapie of specifieke mobilisaties. Hiernaast zal er een specifiek ruiter-gericht programma gestart worden met de Flexchair. De Flexchair maakt je bewust van de bewegingen die jij maakt op je paard, maar ook juist de bewegingen die je onbewust maakt! Met de Flexchair kan gemakkelijk achterhaald worden welke spieren jij onbewust teveel of te weinig gebruikt. Meet & trainingsgegevens worden opgeslagen in een speciale database waarop onze fysiotherapeut een persoonlijk oefenprogramma met jou samenstelt, gericht op jouw klachten en probleemgebieden. Samen zullen wij eraan werken om jou weer pijnvrij & met meer rijplezier en rijtechnische vaardigheden te laten paardrijden!

Wanneer u fysiotherapie in uw pakket heeft zitten bij uw zorgverzekeraar, wordt deze behandeling volledig vergoed. Wanneer er een bekkenscheefstand aanwezig is en gebruik wordt gemaakt van de KPR methode en zullen er extra kosten bij komen, meer informatie hierover vind u op www.kpr.nl

Flexchair training en Fysiotherapie voor ruiters is geschikt voor alle niveaus. Het is effectief voor zowel de recreatie- als de Grand Prix ruiter.

De trainingen en behandelingen worden bij ons gegeven door Sabrina Nieman, zij heeft veel ervaring in dressuur en wedstrijdsport en heeft meerdere paarden getraind op hoog niveau. Ze begeleid ruiters op ieder niveau.