Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn

Wat is spanningshoofdpijn eigenlijk?

Spanningshoofdpijn is vaak voorkomende vorm van hoofdpijn. Spanningshoofdpijn wordt ook wel spierspanningshoofdpijn genoemd. Deze vorm van hoofdpijn wordt gekenmerkt door een dof drukkende pijn aan beide kanten van het hoofd, ook wel een beknellende gevoel door middel van een strakke band. Deze spanningshoofdpijn kan op elke leeftijd optreden, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Men kan spanningshoofdpijn onder verdelen in:

 • Episodische hoofdpijn
 • Chronische hoofdpijn
 • Een dof drukkende pijn;
 • Aan beide kanten van het hoofd aanwezig;
 • Voorhoofd en achterhoofd kunnen ook pijnlijk zijn;
 • Strakke band om het hoofd pijn/strakke helm op;
 • Schouderklachten;
 • Nekklachten.

Episodische hoofdpijn:

Deze vorm van hoofdpijn komt voor in bepaalde periodes (aantal dagen, weken of maanden). Tijdens deze periodes is er sprake van hoofdpijnaanvallen. De duur van de aanvallen kan variëren van een aantal minuten tot enkele dagen. Tussen deze periodes zitten pijnvrije periodes.

Chronische hoofdpijn:

Bij deze vorm van hoofdpijn gaat de hoofdpijn eigenlijk nooit weg. Patiënten geven vaak aan:  “Ik sta met de pijn op en ik ga er mee naar bed”. Bij deze variant van hoofdpijn is het belangrijk om andere oorzaken van de pijn uit te sluiten.

Oorzaken:

De daadwerkelijke oorzaak is niet geheel bekend. Voorheen werd het met name toegeschreven aan een verhoogde spierspanning in de nek, schouders en het gezicht. Deze spanning kan zowel door psychische als lichamelijke factoren gegenereerd worden.

Bij de psychische factoren kan men denken aan spanningen en stress thuis, op het werk of op school. Vaak komt de hoofdpijn dan voor in het weekend, wanneer de doordeweekse stress even wegvalt. Ook angsten en depressies kunnen spanningshoofdpijn oproepen.

Lichamelijke oorzaken kunnen zijn een verkeerde lichaamshouding, herhaaldelijk dezelfde beweging maken, grote inspanningen en te kort slapen.

Symptomen van spanningshoofdpijn:

Welke kenmerken kunnen wij aan spanningshoofdpijn geven:

 • Een dof drukkende pijn;
 • Aan beide kanten van het hoofd aanwezig;
 • Voorhoofd en achterhoofd kunnen ook pijnlijk zijn;
 • Strakke band om het hoofd pijn/strakke helm op;

Het gevolg van spanningshoofdpijn kan zijn:

 • Schouderklachten;
 • Nekklachten.

Spanningshoofdpijn geeft géén klachten van misselijkheid of de neiging tot braken. Wel kan er soms een drukkend gevoel ontstaan achter de ogen. Tevens kan fel licht of een hard geluid de hoofdpijn verergeren. Tijdens inspanning wordt de hoofdpijn niet erger.

Cervicogene hoofdpijn:

Cervicogene hoofdpijn is een andere vorm van hoofdpijn die vaak voorkomt. Deze ontstaat vanuit de nek, straal meestal door aan één zijde van het hoofd en geeft een verdere uitstralende pijn in de nek, schouder, arm en/of tussen de schouderbladen.

De behandeling:

Herkent u zich in één van deze vormen van hoofdpijn? Maak dan gerust een vrijblijvende afspraak voor een intake. Tijdens de intake wordt er uitgebreid onderzocht wat de oorzaak is van de hoofdpijn. Als er geen verstoringen in het bewegingsapparaat vindbaar zijn dan wordt u terug verwezen naar uw huisarts. De behandeling bestaat uit het ontspannen van de spieren, het mobiliseren van de gewrichten en het leren aansturen van de juiste nekspieren. Dit gebeurd onder andere met innovatieve behandelmethodes, zoals Flexchair/CT training, Krullaards Perfect Reset methode en Andullatie techniek,  waarin wij ons onderscheiden in Purmerend en omgeving. Deze innovatieve methodes zijn uiteraard ondersteunend voor de reguliere fysiotherapeutische behandelmethodes.

Vraag bij het maken van een afspraak om een intake bij Nicky. Zij heeft zich binnen de praktijk verder gespecialiseerd voor de behandeling van hoofdpijnklachten ten gevolgen van spanning- en/of cervicogene hoofdpijn.

Terug naar overzicht