Ruiterfysiotherapie

Rugklachten bij Paardrijden

Houding & zit zijn heel belangrijk tijdens het paardrijden. Ons lichaam is tenslotte ons enige middel om te communiceren met het paard. De invloed van de zit en de balans van de ruiter zijn van groot belang voor de ontspanning, recht gerichtheid en activiteit van het paard.
Middels een onafhankelijke zit en kantelingen van het bekken kan de ruiter grote invloed uitoefenen op deze onderdelen. Een ontspannen onderrug, sterke core stability en een soepel bewegend bekken zijn hiervoor essentieel.

Wanneer een ruiter last heeft van rugklachten, heupklachten, bekken problematiek of van nek/schouders heeft dit grote gevolgen voor de houding & zit van de ruiter. Wanneer er ergens in het lichaam spanning of een blokkade bevind heeft dit vaak invloed op de aanspanning van de diepe buik- en rugspieren. Hierdoor zal op lange termijn een verkeerde houding gehandhaafd worden wat uiteindelijk weer voor problematiek tijdens het rijden zorgt.

Deze problemen zijn gemakkelijk op te lossen middels fysiotherapie in combinatie met de Flexchair training. Verhoogde spanning van bepaalde spieren kunnen tot gevolg hebben dat de ruiter een verandering krijgt in de rug. Daarnaast zijn klachten aan de binnenzijde van de bovenbenen ook een vaak voorkomend probleem bij ruiters. Blessures aan deze spieren worden vaak veroorzaakt door overbelasting ten gevolge van een verminderde core stability. In plaats van de bewegingen van je paard op te vangen met je rug en bekken, zul je meer gaan knijpen met je bovenbenen waardoor klachten ontstaan.

Herken je dit verhaal, of heb je pijnklachten tijdens of na het paardrijden, neem dan vrijblijvend contact op met Sabrina. Ze kan je prima adviseren en samen met jou werken aan een oplossing voor je lichamelijke klachten.

Terug naar overzicht