Ruiterfitheid

Een trainingsplafond met je paard of geen vooruitgang meer? Fitheid van de ruiter of beperking van het paard?

Ruiterfitheid is tegenwoordig een “hot” item in de paardenwereld. De laatste jaren wordt de fitheid van de ruiter steeds meer onder de aandacht getrokken en terecht! Denk maar eens aan Adelinde Cornelissen en Lammert Haanstra. We verwachten van ons paard dat hij/zij keer op keer topprestaties levert en fit is. Meerdere keren in de week trainen wij ons paard om deze in topvorm te brengen dan wel houden. En wanneer hij of zij dit niet is zorgen we ervoor dat de osteopaat, fysiotherapeut, masseur enz. er weer voor zorgt dat ons paard tip top in orde is. Maar wij zelf dan? Wat doen wij als ruiter eraan om ook topfit te zijn en gereed te zijn om topprestaties te leveren? En wat als wij dit niet kunnen?

Als ruiter zijn wij vaak geneigd om onze paarden met ontzettend veel zorg en liefde te behandelen. Maar vaak vergeten we in dit proces dat de ruiter ook een hele belangrijke rol speelt. En vooral de fitheid! Zo beschreef Lammert Haanstra:

 “We fokken de beste paarden op het gebied van dressuur, spring en eventing maar omdat wij steeds betere, snellere, atletischere paarden hebben gefokt moeten we zorgen dat we zelf geen storend object op de paardenrug worden. Zo’n atletisch paard schreeuwt om een gelijkwaardige ruiter.”

Wanneer wij tijdens het rijden tegen een plafond aanlopen qua niveau, een bepaalde oefening niet lukt of het gaat even niet meer zo lekker zijn wij vaak geneigd om het “probleem” bij ons paard te zoeken. En komt er bijvoorbeeld een bezoekje van de paardensportmasseur aan te pas. Vaak kan deze ervoor zorgen dat het weer even beter gaat of het probleem tijdelijk verholpen is. Maar wat nou als de oorsprong van het probleem bij de ruiter ligt?

De volgende rij-technische problemen kunnen ervoor zorgen dat er zich problemen gaan vormen tijdens het rijden:

  1. Onrustige benen tijdens het rijden.
  2. Scheef zitten.
  3. Moeite met het rijden van zijgangen zoals appuyementen, wijken, schouder binnenwaarts enzovoorts.
  4. Niet goed kunnen doorzitten.
  5. Moeite met drijven met één been.
  6. Ongelijke druk op de teugels en/of beugels.
  7. Moeite met uitvoeren van pirouettes.

Belangrijk is, is om te achterhalen waar deze problemen vandaan komen en nog belangrijker, hoe we ervan af komen. Bovengenoemde problemen kunnen er namelijk voor zorgen dat jij niet het maximale uit jezelf & je paard kunt halen tijdens de trainingen en uiteindelijk de wedstrijden.

Benieuwd naar waar deze problemen vandaan kunnen komen, wat voor gevolg ze hebben voor het paard en hoe dit te behandelen? Houd dan de website in de gaten!

Onze Ruiterfysiotherapeut Sabrina Nieman is gespecialiseerd in het analyseren en behandelen van deze problemen. Dit doet zij onder andere door een uitgebreide analyse met de Flexchair. Aan de hand van deze resultaten en een (eventuele) analyse te paard zal zij samen met jou een persoonlijk en doelgericht trainingsprogramma opstellen. Met behulp van de Flexchair, de specialistische hulp van de fysiotherapeut en goed overleg met de aanwezige instructie zal er gezorgd worden dat dat trainingsplafond niet meer aanwezig is.

Flexchair training en Fysiotherapie voor ruiters is geschikt voor alle niveaus. Het is effectief voor zowel de recreatie- als de Grand Prix ruiter.

De trainingen en behandelingen worden bij ons gegeven door onze fysiotherapeute Sabrina Nieman, zij heeft veel ervaring in dressuur en wedstrijdsport en heeft meerdere paarden getraind op hoog niveau. Ze begeleid ruiters op ieder niveau. Ook geeft ze clinics en workshops “Flexchair ruitertraining” op locatie. Neem gerust contact met haar op voor meer informatie. 

Terug naar overzicht