Wanneer wordt een kunstknie geplaatst?

Wanneer uw knie beschadigd of versleten is, is het dagelijks bewegen zoals lopen en lang staan vaak erg pijnlijk. De orthopedisch chirurg kan dan een knieprothese (een kunstknie) overwegen en adviseren. Daarbij wordt de ernst van de slijtage of beschadiging vastgesteld door uitwendig onderzoek en röntgenfoto's. Ook kan de arts een kijkoperatie (arthroscopie) uitvoeren in de knie. Als het kniegewricht ernstig beschadigd is, kan er een kunstknie geplaatst worden.

Voor meer informatie over de anatomie van de knie, klik hier.

Er zijn twee typen kunstknieën:

  1. De totale knieprothese (of totale kniearthroplastiek)
  2. De halve knieprothese (of Oxford prothese)

Totale knieprothese

De totale knieprothese wordt het meeste gebruikt. Hierbij worden de versleten gewrichtsvlakken afgezaagd en ter hoogte van het bovenbeen vervangen door een metalen gedeelte en ter hoogte van het scheenbeen door een hard plastic gedeelte, welke met een metalen steel in het scheenbeen wordt vastgezet. Het geheel noemt men een totale knieartroplastiek of totale knieprothese.

Halve knieprothese

Is er alleen sprake van slijtage aan de binnenkant of aan de buitenkant van de knie dan kan er een halve kunstknie worden geplaatst. Alleen de binnen- of buitenzijde van de knie wordt dan vervangen door metalen en plastic gedeelten. In de regel wordt het gedeelte van het bovenbeen zonder cement vastgezet en het gedeelte van het scheenbeen met cement. Wanneer de knieschijf eveneens versleten is dan kan deze vervangen worden door een hard plastic gedeelte.

Na de operatie

Na een kunstknieoperatie geld een revalidatieperiode van 6 tot 12 maanden. U mag meestal de eerste dag na uw operatie al uit bed en beginnen met onbelaste oefeningen. Ook leert u lopen met krukken. Na ongeveer 6 tot 8 weken mag u de knie volledig (100%) gaan belasten, om vervolgens uw spierkracht en uw algehele lichaamsconditie weer op te gaan bouwen. Bij het meest optimale eindresultaat kan de patiënt de knie volledig strekken en in ieder geval tot 120° buigen. In Nederland worden ongeveer 18.000 kunstknieën per jaar geplaatst. Het succespercentage van deze operaties is groot. Na tien jaar is in 90% van de gevallen nog steeds sprake van een goed resultaat. Omdat een nieuwe knie geen onbeperkte levensduur heeft wordt de operatie bij jonge patiënten zo lang mogelijk uitgesteld.

Net zoals bij auto's zijn er veel soorten nieuwe knieën. Het is verstandig de behandelend orthopedisch chirurg te vragen welk type nieuwe knie hij gebruikt en of hij literatuur heeft betreffende de resultaten van deze nieuwe knie.

Voor meer informatie, klik hier.