Wanneer wordt een heupprothese geplaatst?

Wanneer uw heup zodanig is versleten of beschadigd is, zodat normale dagelijkse activiteiten zoals lopen, lang staan en fietsen zeer pijnlijk tot vrijwel onmogelijk zijn, kan het tijd zijn voor een nieuwe heup (totale heupartroplastiek). Uw orthopedisch chirurg kan uw het best adviseren wanneer u in aanmerking komt voor een nieuwe heup en hij kan u adviseren welke heup hij gaat plaatsen. Net als bij auto's zijn er verschillende merken kunstheupen. U kunt aan uw orthopedisch chirurg vragen wat de internationale ervaring met heupprothesen is van de heup die hij bij u gaat plaatsen.

Voor meer informatie over de anatomie van de heup, klik hier.

Er zijn twee typen heupprothesen, namelijk:

  1. de gecementeerde totale heupartroplastieken.
  2. de ongecementeerde totale heupartroplastieken.

De gecementeerde totale heuparthroplastiek

Bij een gecementeerde kunstheup wordt de versleten heupkop verwijderd en eventuele resten van kraakbeen worden uit de kom gefreesd. In de uitgefreesde kom wordt een kunststoffen kom geplaatst en de versleten heupkop wordt vervangen door een metalen kop, meestal een metaalmengsel van chroom-kobalt-nikkel welke met een steel in het bovenbeen wordt geplaatst. Zowel de kom als de steel worden met botcement aan het bot verankerd.

De ongecementeerde totale heuparthroplastiek

Bij de ongecementeerde totale heupartroplastiek worden de kom en de kop met steel niet met cement vastgezet, maar worden de kom en steel met kop zo vast mogelijk in het bot ingeklemd. Bij de ongecementeerde kunstheup is de kunststoffen kom aan de achterzijde in de regel bedekt met titanium. De steel welke in het bovenbeen wordt geplaatst is meestal ook van titanium. De kop is in de regel weer een samenstelling van chroom, kobalt en nikkel. De buitenzijde van zowel de steel, welke in het bovenbeen wordt geplaatst, als van de kom kan bedekt zijn met een laagje waarin het bot kan ingroeien, zodat de nieuwe heup nog vaster komt te zitten.

Resultaat

Een totale heupartroplastiek werkt zeer effectief tegen pijn. Patiënten kunnen weer nagenoeg normaal functioneren en worden weer onafhankelijk van anderen. Ze hebben daardoor minder kostbare verzorging nodig, waardoor deze operatie economisch kosten effectief is. In Nederland worden jaarlijks meer dan 15.000 kunstheupen geplaatst. Het succes van deze operatie heeft andere operatieve technieken om de pijn te bestrijden nagenoeg volledig verdrongen.

Na de operatie

Na een kunstheupoperatie geld een revalidatieperiode van 6 tot 12 maanden. U mag meestal de eerste dag na uw operatie al uit bed en beginnen met onbelaste oefeningen. Ook leert u lopen met krukken. Na ongeveer 6 tot 8 weken mag u de heup volledig (100%) gaan belasten, om vervolgens uw spierkracht en uw algehele lichaamsconditie weer op te gaan bouwen.

Voor meer informatie, klik hier.