hoofdpijn, rugpijn, fysio hoofdpijn, fysiotherapie hoofdpijn, fysiotherapeut hoofdpijn, fysio rugpijn, fysiotherapie rugpijn, fysiotherapeut rugpijn, fysio wervelkolom, fysiotherapie wervelkolom, fysiotherapeut wervelkolom

Wat is het verband tussen hoofdpijn en rugklachten?

Hoofdpijn en rugklachten komen veel voor en kunnen uw dagelijkse activiteiten behoorlijk belemmeren. Zowel hoofdpijn als rugpijn zijn zeer vervelend, maar wist u dat er een verband kan bestaan? In dit artikel leggen wij het verband tussen hoofdpijn en rugpijn uit en hoe wij u hierbij kunnen helpen.

Het verband tussen hoofdpijn en rugpijn

Wat is het verband tussen hoofdpijn en rugpijn? Het antwoord is simpel: spanning in uw wervelkolom als gevolg van overbelasting. De wervelkolom is een van de belangrijkste delen van uw lichaam. Spanning in de  wervelkolom kan niet alleen leiden tot rugpijn, maar ook tot talloze andere gezondheidsproblemen. Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen waarmee we allemaal (waarschijnlijk) een keer mee te maken zullen krijgen is hoofdpijn. Als u relatief vaak rugpijn en hoofdpijn ervaart, kan een standsverandering in de wervelkolom en/of houdingsprobleem de oorzaak zijn van uw rugpijn en/of hoofdpijn.

De functies van de wervelkolom

Voordat wij ingaan op wat wij voor u kunnen betekenen, gaan wij eerst dieper in op de wervelkolom. De wervelkolom heeft twee hoofdfuncties:

  • Uw wervelkolom zorgt ervoor dat uw lichaam in evenwicht blijft, stabiel staat en rechtop blijft.
  • Uw wervelkolom huisvest en beschermt het centrale zenuwstelsel.

Wanneer de wervelkolom in goede gezondheid verkeert (lees; ‘de wervelkolom is flexibel, heeft weinig blokkades en veroorzaakt weinig spanning), is de kans groot dat de rest van uw lichaam ook goed functioneert. Wanneer er echter sprake is van een standsverandering of een houdingsprobleem, raakt uw lichaam uit balans. Dit kan op termijn pijnklachten veroorzaken.

Oorzaken/klachten van verkeerde uitlijning van de wervelkolom

Een standsverandering van de wervelkolom en/of houdingsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Letsel, ziekte, overbelasting, verminderd of eenzijdig bewegen, stress en zelfs een slecht voedingspatroon zijn oorzaken die hiertoe kunnen leiden. Wanneer de wervelkolom niet goed in 1 lijn staat, kan de rest van het lichaam gespannen raken. Uw lichaam doet namelijk (onbewust) zijn best om te compenseren door u op andere manieren in evenwicht te houden. Spanningshoofdpijn en zelfs migraine kunnen een gevolg zijn van dit probleem.

Heeft u last van rugpijn of hoofdpijn door een verkeerde uitlijning van uw wervelkolom? Fysiotherapie Overwhere helpt u!

Herkent u bovenstaande klachten en denkt u dat uw klachten voortkomen uit verkeerde houding of een standsafwijking van uw wervelkolom? Allereerst kunnen wij als tip meegeven:  let op uw houding!. Vanuit Fysiotherapie Overwhere helpen wij u met manuele therapie waarmee wij werken aan de uitlijning en het daarmee doen afnemen van spanning. Daarnaast geven wij houdings- en bewegingsadvies en spierversterkende oefeningen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem contact met ons op via ons contactformulier, 0299-424339 of info@fysiotherapieoverwhere.nl en wij helpen u verder!