fysio overwhere, fysiotherapie overwhere, fysiotherapeut overwhere, fysio Purmerend, fysiotherapie purmerend, fysiotherapeut purmerend

De tip van Rocky – Work is not a work out

Je hebt het vast eens gehoord: lichaamsbeweging is ontzettend belangrijk voor een gezond lichaam. Wellicht denk je nu: Yes! Op mijn werk beweeg ik al genoeg, nu hoef ik verder niets meer te doen aan mijn beweging. Helaas is dit niet het geval. Hoe dit kan lees je hieronder. 

Er is gebleken dat fysieke activiteit in de vrije tijd zoals sport, recreatie of transport (fietsen, lopen) een groot positief effect heeft  op de gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek laat echter zien dat fysieke activiteit op werk dit niet teweeg brengt, sterker nog: het kan zelfs een negatief effect hebben op de gezondheid. Er is gebleken dat naast mensen met een zittend beroep er bijvoorbeeld ook veel verzorgenden, boeren en bouwvakkers een relatief slechte gezondheid kunnen hebben. Dit terwijl ze wel veel bewegen. Dit was duidelijker onder werkenden die al last hadden van een verminderde conditie, hart en vaataandoeningen of ondersteuning op de werkvloer.

Is het zo dat lichamelijk werk slecht voor je is?! nee gelukkig niet, maar het geeft wel aan dat je door je werk niet zomaar je sportuurtjes kan laten liggen. Hieronder zijn een aantal redenen waarom je naast je werk zou willen sporten.

  • Fysieke activiteit op het werk is vaak van een te lage intensiteit en/of lange duur om de conditie te onderhouden of te verbeteren. Om dit te doen dien je namelijk op 60-80% van je maximale hartslag te bewegen.
  • Fysieke activiteit op werk kan ervoor zorgen dat je bloeddruk kan stijgen (zelfs na je werk!), terwijl er uit onderzoek is gebleken dat fysieke activiteit dit kan laten dalen. Dit komt waarschijnlijk door het verschil in intensiteit (35-40% van de maximale hartslag ten opzichte van 60-80%) en de duur van bewegen (60 tot 90 minuten ten opzichte van 8-10 uur).
  • Fysieke activiteit op werk kan zorgen voor een verhoogde hartslag terwijl sporten dit juist weer kan verlagen.
  • Veel mensen die fysiek actief zijn zijn vaak erg vermoeid. Dit komt omdat deze mensen vaak achter elkaar lange dagen werken en weinig rust kunnen hebben tussen de werkdagen door. Daarnaast laat het werk vaak weinig ruimte om in te spelen op je vermoeidheid. Omdat sporten vaak onder controle is kan er meer worden gestuurd met hoe vaak je per week kan gaan en je intensiteit. Daarnaast heeft sporten een positief effect op (chronische) vermoeidheid.
  • Langdurige fysieke activiteit op werk waarbij er veel van de werknemer wordt gevraagd kan de kans op ontstekingen verhogen. Terwijl korte intensieve sportmomenten juist spieren, gewrichten en pezen sterker maken wat ontstekingen kan voorkomen of verminderen.
  • Langdurige werkdruk en factoren die tijdens het werk niet in de hand zijn zoals weer, werkdruk of collega’s kunnen voor veel stress zorgen. Zoals iedereen wel weet is veel langdurige stress niet goed voor het lichaam, terwijl een lekker stukje lopen, fietsen of kickboksen juist de druk van de ketel kan halen zodat je je weer wat beter voelt.
  • Je beweegt dus eigenlijk op je werk wel genoeg, maar waarschijnlijk is er nog veel te behalen op het gebied van intensiteit of duur. Dus nu heb je nog meer redenen om lekker te sporten! Indien je moeite hebt met het zoeken naar een fijne sport, of wanneer je al extra last hebt is het altijd goed om dit soort dingen met de fysio te bespreken. Zo kan je er voor zorgen dat je gezond naar je werk kan blijven gaan, en ook gezond blijft!