fysio overwhere, fysiotherapie overwhere, fysiotherapeut overwhere, fysio Purmerend, fysiotherapie purmerend, fysiotherapeut purmerend

Uw herstel start met een cooling-down

Net als dat een warming-up een essentieel onderdeel van uw training of workout is, zou een cooling-down dat ook moeten zijn. Toch ziet (sport)fysiotherapeut Justin nog vaak dat dit vergeten wordt. In deze nieuwe blog leest u meer over het belang van een goede cooling-down en welke belangrijke functies deze heeft op uw lichaam.

Wat is een cooling-down?

“Eigenlijk spreekt het woord, net als bij een warming-up, al voor zichzelf. Een cooling-down zorgt ervoor dat uw lichaam weer op temperatuur komt na een (intensieve) workout of training. Waar een warming-up uw lichaam voorbereid op het leveren van een prestatie, zorgt een cooling-down ervoor dat uw lichaam weer tot ‘rust’ komt.”

Wat zijn de voordelen van een cooling-down?

“Wanneer u een intensieve workout of training hebt gehad, dan zit uw lichaam in dit ritme. Op het moment dat u deze stopt zonder uw lichaam hierop voor te bereiden, zal uw lichaam hier op reageren. Zo kan het voorkomen dat wanneer u uw workout abrupt stopt, u last krijgt van duizeligheid. Dit kan komen doordat de doorbloeding van uw lichaam op volle toeren draait om in elke spier zuurstof te krijgen. Een cooling-down zorgt er onder andere voor dat de doorbloeding van uw lichaam weer geleidelijk tot rust komt en de kans op duizeligheid verkleind wordt.  Verder heeft een cooling-down nog een aantal belangrijke functies:

 

  • Uw hart en de doorbloeding van uw lichaam kunnen ‘tot rust komen’.
  • Snellere afvoer van melkzuur wat ontstaat tijdens het sporten. Melkzuur zorgt voor een trager herstel.
  • Kans op minder spierpijn.

Wat is een correcte cooling-down?

“U hebt een heerlijke training achter de rug, maar wat nu? Een cooling-down kan bestaan uit meerdere facetten.”

Facet 1: Uitlopen of fietsen

“Op deze manier komt uw lichaam gematigd weer tot rust evenals uw hart en bloedtoevoer. Zorg dat u dit op een rustige manier doet, anders is het een verlengstuk van uw training i.p.v. een cooling-down.”

Facet 2: Rekken en Stretchen

“Met rekken en stretchen zorgt u voor ‘reparatie’ van de ontstane microtrauma’s in uw spieren. Deze hele kleine scheurtjes in uw spierweefsel zijn ontstaan tijdens uw training en kunnen door behulp van oefeningen herstellen.”

Facet 3: Sauna of douchen

“Het nemen van een warme douche of bezoekje aan een sauna zorgt ervoor dat uw bloedvaten verwijden. Hierdoor verbetert de bloedsomloop waardoor het herstel bevorderd wordt. Zorg bij een bezoek aan de sauna natuurlijk voor voldoende vochtinname en wacht altijd even tussen de training en de douche zodat uw lichaam eerst tot rust kan komen. “

Facet 4: Sportmassage of Foamrol

“Tevens kan een sportmassage (interne link naar sportmassage) ook helpen bij het herstel van uw spieren. Bij een sportmassage wordt er gebruik gemaakt van diepe en langzame massage technieken. Deze vorm van masseren kan zorgen voor een verbetering van de bloedcirculatie. Dit zorgt er voor dat afvalstoffen, pijn en vocht sneller afgevoerd kunnen worden. Dit komt uiteindelijk uw herstel ten goede.

Met behulp van een foamrol kunt eigenlijk altijd en overal gebruikmaken van ‘zelfmassage’. Dit noemt u ook wel self-myofascial release. Door het uitvoeren van verschillende oefeningen kunt u met behulp van een foamrol zorgen voor ontspanning van de spieren, een verbeterde doorbloeding, meer beweeglijkheid creëren in spieren en gewrichten en dus ook het herstel bevorderen.”

Fysiotherapie Overwhere biedt hulp bij jouw herstel

Heeft u vragen over het herstel van uw spieren of kun je wel wat begeleiding gebruiken? Neem dan op met onze praktijk. Dit kan via 0299-424339, info@fysiotherapieoverwhere.nl of maak gebruik van het contactformulier op de website