fysio purmerend, fysiotherapie purmerend, andullatie purmerend, fysio andullatie, fysiotherapie andullatie, fysio therapie, fysiotherapie therapie, purmerend therapie

Andullatie therapie werkt bij muizen

Ja, u leest het goed. Hoewel andullatie therapie al zo’n tien jaar als aanvullende behandeling bij chronische pijn wordt aangeboden, is er nauwelijks wetenschappelijk onderzoek naar verricht. Professor Pierre Lievens – hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Brussel – heeft een paar jaar geleden onderzoek verricht naar de effecten van trillingen, infrarood en warmte op muizen.

Wat is andullatie therapie?

Andullatie therapie wordt o.a. toegepast bij mensen die last hebben van artrose, reumatoïde artritis, rugklachten en osteoporose. Deze therapie is geen behandeling op zich, het is een pijnverlichtende therapie. Deze therapie wordt toegepast om chronische pijn te verlichten. Andullatie is een combinatie van wisselende en pulserende trillingen en infrarode dieptewarmte. Hierdoor kunnen trillingen dieper in weefsels doordringen. Afhankelijk van uw klachten kan de fysiotherapeut het effect op bijvoorbeeld uw nek, schouders of rug sterker maken.

Hoe werkt andullatie therapie?

Andullatie therapie draait om het stimuleren van het genezingsproces van het menselijk lichaam. Het eerste principe is het geven van een ‘energieboost’ aan de cellen. De tweede werking is het creëren van positieve signalen die de negatieve pijnsignalen verdringen. De hersenen pikken deze positieve signalen op, zodat de pijn minder wordt. Ook stimuleert deze therapie de aanmaak van endorfine.

Functie

Een belangrijke functie van andullatie is het op gang brengen van de lymfestroom. Dit zorgt voor een stabieler immuunsysteem, omdat afvalstoffen en ziekteverwekkers sneller afgevoerd kunnen worden.
Laten we tot slot niet vergeten dat andullatie therapie zeer ontspannend werkt, het geeft na afloop een zeer relaxed gevoel!

Onderzoek onder muizen

Zoals eerder is gezegd heeft professor Lievens onderzoek gedaan en hiervoor muizen ‘behandeld’. Een conclusie is dat bij blijvende prikkeling van de mechanosensoren er meer endorfine vrijkomt.
Op basis van zijn onderzoek concludeert Lievens dat andullatie doeltreffender is voor het bevorderen van het lymfetransport dan massage. Bij minder dan 6 minuten andullatie kon hij geen positief effect vinden op de verbetering van de doorbloeding. Als het langer duurde dan 6 minuten zag hij een zeer grote toename van de bloedcirculatie.

Andullatie therapie voor mensen

Omdat de Belgische professor onderzoek heeft gedaan naar muizen, moet uit wetenschappelijk onderzoek nog blijken of het op mensen dezelfde werking heeft. Het is echter wel zo dat steeds meer fysiotherapeuten deze therapie aanbieden. Als het geen effect zou hebben, dan zouden juist steeds meer behandelaars met deze behandeling stoppen. Ook vanuit onze praktijk kunnen we deze behandeling zeker aanbevelen. Nogmaals, u moet in gedachten houden dat het geen genezingsmiddel is, maar een bevordering van de hele werking van het eigen lichaam.